Android 9.0 Pie

Android 9.0 Pie: Alt du behøver vide om Android 9 Pie

Den nye opgradering fra google er pakket med en lang række nye features, herunder gesture navigation, nye user interface elementer og opgradering af motoren til at lave det til den bedste android version til dato. Under lanceringen gjorde Google også opmærksom på, at det nye OS, har bygget en udvidet AI motor ind i OSét. Det betyder derfor at man også får adaptive batteri – som lærer at tilpasse sig, alt efter dit strøm forbrug, samt at justere lysstyrke på telefonen, for at optimere batteri levetid.

En anden interessant feature er deres såkaldte App Actions. Baseret på deres AI forduser den hvad du vil gøre som det næste i appen, baseret på det du har gjort tidligere. Hvis du om morgenen, plejer at åbne spotify, for derefter at tjekke vejret, og til sidst starte google maps, for at se trafikken til arbejde, så vil telefonen lære det, og derfor gøre oplevelsen mere personlig, så det hjælper dig i hverdagen.

 

Læs også: Sådan kan du holde en opdatering tilbage, så du kan nå at få rettet og testet egne apps.

Her er de mest interessante features fra Android Pie

Gestures til at navigere i userinterface

Samsung har tidligere benyttet gestures til blandt andet at besvare opkald, tage screenshots etc. helt tilbage på deres Samsung Galaxy S4. Dette er nu noget google har valgt at implementere i deres Android OS.

Hvor der tidligere har været 3 navigationsknapper “tilbage”, “Hjemmeskærm”, og “Multitasking” – så multitasker man i stedet ved at lave et swipe fra bunden. Samt et enkelt tryk i bunden får din hjemmeskærm frem. Det er dog stadig muligt at benytte de gamle klassiske 3 knapper, hvilket man kan slå til og fra i indstillinger.

App Dashboard

Android Pie Dashboard

Dette er en oversigt over dine mest benyttede apps. Du kan se hvilke apps du har benyttet i løbet af dagen, hvor længe du har benyttet hver enkelt, samt hvor meget du har brugt telefonen total i løbet af dagen.

App Timer

Du har nu muligheden for at sætte begræsninger på brugen af specifikke apps – så du kan styre hvor længe du må benytte en app om dagen. Du kan fx. sætte en grænse på 1t om dagen på facebook, hvorefter du ikke kan åbne appen før dagen efter.

Det er ligeledes praktisk hvis ens børn skal se netflix eller lignende, så kan du sætte en timer på, og så vil det ikke være muligt at se mere, når tiden er gået.

“Forstyr ikke”

Tidligere har dette været en funktion der udelukkende sætter telefonen på lydløs, og slår vibrator fra, således du ikke bliver forstyrret under et møde eller lignende. Det er dog ikke nogen hjælp, hvis det er fordi man benytter sin telefon til at læse en bog på, da man så stadig vil se notificationer.

Dette har de ændret i Android 9.0 Pie – således at man ikke modtager nogen emails, beskeder, snaps eller lignende, så længe denne funktion er slået til. Du kan derfor i ro og mag læse bogen uden at blive forstyret.

Ændring af Privacy settings

En af de mest interessante ændringer i et sikkerhedsperspektiv er begæsninger i baggrunds-apps adgang til telefonens sensorer, herunder blandt andet mikrofonen og kamera. Apps skal køre i forgrunden, for at få adgang til det.

Hvornår forventes Android Pie 9.0 at lande på telefonerne?

Allerede idag, er det muligt at installere Pie på følgende modeller:

Google Pixel
Google Pixel XL
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
Essential PH-1

I løbet af efteråret bliver det forventeligt rullet ud til blandt andet Nokia 7 plus, Oneplus 6, Sony Experia XZ2.

Samsung forventes først at have Android Pie 9.0 klar til deres enheder i løbet af 2019

Læs også: Sådan kan du holde en opdatering tilbage, så du kan nå at få rettet og testet egne apps.